Psilocybine

Wat is Psilocybine?

Psilocybine is een natuurlijk voorkomende psychoactieve stof die voorkomt in bepaalde soorten paddenstoelen, ook wel bekend als ‘magische paddenstoelen’ of 'paddo's'. Het is een natuurlijke chemische verbinding die behoort tot de klasse van tryptamine-alkaloïden. 

Psilocybine is verantwoordelijk voor de psychedelische effecten van paddo's en wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen voor spirituele en geneeskrachtige doeleinden.

Wanneer psilocybine wordt ingenomen, wordt het omgezet in psilocine, de actieve vorm die bindt aan serotonine-receptoren in de hersenen. Dit heeft invloed op de manier waarop informatie wordt verwerkt en kan leiden tot veranderingen in perceptie, bewustzijn en emoties.Met andere woorden zorgt de psilocine ervoor dat je hersenen nieuwe positieve verbindingen aanmaken.

Recente studies hebben aangetoond dat psilocybine therapeutische voordelen kan hebben bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen en verslavingen.

Ik wil dit ervaren!

Is het verslavend?

Psilocybine is niet verslavend. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van het RIVM uit het jaar 2000. Volgens het onderzoek zijn er geen verslavingsrisico's verbonden aan psilocybine-gebruik. Dat geldt voor zowel lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid: beide komen bij het gebruik van paddo's niet voor.


Het onderzoek is uitgevoerd door het Coordinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Dit is een afdeling binnen het RIVM die zich buigt over risicoschattingen van nieuwe drugs. Lees hier het hele onderzoek van het CAM.

Hoe wij je helpen met psilocybine:

Psi Ceremony

De Psi-Ceremony is een dag die in het teken staat van jouw helende en spirituele reis. Deze reis draait om acceptatie en het doorbreken van mentale blokkades. Tijdens deze dag gebruiken we psilocybine als medicijn, geheel in lijn met de Johns Hopkins manier.

Daarbij houden we ook de Guidelines of safety van de Johns Hopkins University in acht.

Meer informatie

Microdosing Course

Ontdek de kracht van microdosing met onze online cursus! Kom erachter hoe kleine hoeveelheden psilocybine niet alleen het stressniveau verlagen en je innerlijke rust bevorderen, maar ook creativiteit en focus boosten. 

Middels meditaties, videobegeleiding en een uitgebreid werkboek met praktische oefeningen begeleiden we je stap voor stap door het microdosing-proces. 

Meer informatie

Trance Dance Event

De Trance Dance draait om het aanwakkeren van plezier en energie. In combinatie met de juiste muziek en onze begeleiding bereik je jouw flow-state, waarin je de muziek zal ervaren als nooit tevoren. Een state waarin ook de creativiteit, nieuwe energie en waardevolle inzichten je tegemoet schieten. 

Tijdens dit event krijg je een meso-dosering psilocybine, ofwel: een medium dosering. Dus minder dan bij een Psi-ceremony en meer dan bij micro-dosing. 

Meer informatie

Documentaires over Psilocybine


 

How to change your mind - chapter 2: Psilocybin

Deze Netflix-aflevering gaat over het wetenschappelijk onderzoek naar Paddo’s (waarin psilocybine voorkomt) en hun intense effecten. Daarnaast wordt duidelijk hoe paddo’s al jarenlang als heilig worden beschouwd door de inheemse Mazatec in Mexico.

Bekijken op Netflix

Fantastic Funghi

Fantastic Funghi is een Netflix documentaire die zich richt op het fascinerende rijk van paddenstoelen. In de documentaire wordt ook aandacht besteed aan psilocybine. De film verkent de geschiedenis, het gebruik en de potentiële therapeutische voordelen van psilocybine én het biedt inzicht in de opkomende wetenschappelijke interesse naar de natuurlijke stof.

Bekijken op Netflix

De wetenschap

Tot op heden kennen wij geen product dat zo goed werkt als psilocybine. Het werkt niet alleen tegen angsten, depressie en verslavingen, maar versterkt ook je creativiteit en werkt blikverruimend. We gebruiken psilocybine op verschillende manieren, en noemen dit Guided Tripping.

Niet alleen wij zien de – ongekend - positieve werking van psilocybine, ook de wetenschap onderschrijft deze werking:

Zo waren het Griffiths et al. (2011) die ondervonden dat de door psilocybine aangewakkerde ervaring (of ‘reis’ zoals wij het noemen) aanhoudend positief effect had op de gemoedstoestand en het gedrag van mensen.

Recentere onderzoeken onderstrepen ook het waarschijnlijke verband tussen het gebruik van psilocybine bij een proefpersoon en het afnemen van zijn/haar verslaving. Dat geldt in het geval van deze studies voor tabaks-, cannabis-  en alcoholverslavingen.

Alle onderzoeken staan – met officiële verwijzing - onderaan de pagina vermeld. Daarbij moet gezegd: dit is maar een fractie van de onderzoeken die de veelbelovende effecten van psilocybine in kaart brengt.

Praktische zaken rondom Guided Tripping

  • Psilocybine-sessies worden niet vergoed door de verzekeraar.
  • We gebruiken het middel als aanvulling op onze bestaande therapie.
  • De minimale leeftijd van deze dag is 18 jaar.
  • Psilocybine kan niet worden gebruikt worden in combinatie met antidepressiva/MAO remmers.
  • Psilocybine kan niet gebruik worden tijdens de zwangerschap.
Ik wil dit ervaren!

Bronnen

Griffiths, R. R., Johnson, M. W., Richards, W. A., Richards, B. D., McCann, U., & Jesse, R. (2011). Psilocybin occasioned mystical-type experiences: immediate and persisting dose-related effects. Psychopharmacology218(4), 649–665.
[LINK]

Garcia-Romeu, A., Davis, A. K., Erowid, F., Erowid, E., Griffiths, R. R., & Johnson, M. W. (2019). Cessation and reduction in alcohol consumption and misuse after psychedelic use. Journal of psychopharmacology (Oxford, England)33(9), 1088–1101.
[LINK]

Garcia-Romeu, A., Davis, A. K., Erowid, E., Erowid, F., Griffiths, R. R., & Johnson, M. W. (2020). Persisting Reductions in Cannabis, Opioid, and Stimulant Misuse After Naturalistic Psychedelic Use: An Online Survey. Frontiers in psychiatry10, 955.
[LINK]

Johnson, M. W., Garcia-Romeu, A., Johnson, P. S., & Griffiths, R. R. (2017). An online survey of tobacco smoking cessation associated with naturalistic psychedelic use. Journal of psychopharmacology (Oxford, England), 31(7), 841–850.
[LINK]